Biyolojik Mücadele
NARLARDA UNLUBİT İLE BİYOLOJİK MÜCADELE
UNLUBİT (Planacoccus citri Risso Hom.Pseudococcidae)
Unlubit yumurtadan çıktıktan sonra üç larva dönemi geçirerek ergin olur. Larva dönemleri boyunca bitkinin çeşitli bölgelerinde beslenir ve zararlı olur. Narlarda unlubit yaz başından (Haziran – Temmuz) itibaren sırasıyla önce gövdede (A), obur sürgünlerin dibinde (B), sonra da meyvede (C) görülmektedir. Unlubitte yumurta paketleri ise yaklaşık 1 ay kadar sonra Temmuz sonu - Ağustos ayından itibaren görünür. Biyolojik mücadeleye UNLUBİT gövdede ve obur sürgünlerin diplerinde görüldüğü zaman başlanmalıdır. Bu dönem gözden kaçırıldığında özellikle meyve hasatına yakın zamanda önemli zararlara neden olur.
Özellikle olgunlaşmakta olan nar meyveleri üzerindeki fumajin (meyve üzerindeki siyah is tabakası) (D) nedeniyle hasatta meyve kalitesi bozulmaktadır.
Unlubitin (a) biyolojik mücadelesinde BiyoAvcı unlubitin yumurta ve küçük dönem larvalarını doğrudan yiyerek tüketir (b). BiyoArı ise unlubitin 3.dönem larvalarına ve erginlerine yumurta bırakır (c). Unlubitin içinde yumurta gelişirken unlubit ölür.
Aşağıdaki şekilde faydalı böceklerin unlubit üzerindeki etki mekanizması görülmektedir.
UYGULAMA ÖNERİLERİMİZ
Uygulama Zamanı | Zararlı Yoğunluğu | Dozu | Düşünceler |
Haziran sonu Temmuz başında ilk unlubit görüldüğünde | Önceki yıllarda unlubit zararı hafif olan bahçelerde |
10 BiyoAvcı / ağaç 10 BiyoArı / ağaç |
Salımdan sonra unlubitin bahçedeki gelişmesi takip edilmelidir. Gerktiğinde yeniden salım yapılmalıdır. |
Önceki yıllarda unlubit zararı ağır olan bahçelerde (iki uygulama gerekebilir) |
10 BiyoAvcı / ağaç 20 BiyoArı / ağaç |
Nar bahçelerinde ilk unlubit erginleri köklerden yukarıya doğru hareket etmeye başladığında (Haziran sonu - Temmuz başında) görülür. Biyolojik mücadeleye UNLUBİT gövdede ve obur sürgünlerin diplerinde ilk görüldüğü zaman başlanmalıdır. Narlarda salım önerilerimiz aşağıdaki çizelgede verilmiştir.
SALIM ŞEKLİ
Biyolojik mücadele uygulaması hem insan, hemde çevre sağlığı için güvenlidir.
Biyolojik mücadele uygulamalarının orta ve uzun vadede etkisi daha belirgin olmaktadır.
Özellikle geniş etkili tarım ilaçların doğal dengeyi bozarak kırmızı örümcek sorunun yarattığı bilinmektedir. Biyolojik mücadele ile kırmızı örümcek sorunu zaman içinde azalmaktadır.
BİYOLOJİK MÜCADELEDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
- Narda unlubit sorunu olan bahçelerde BiyoAvcı, Cryptoleamous montrozieri ile BiyoArı, Leptomastix dactylopii birlikte kullanılmalıdır.
- Çünkü her iki faydalının da etki mekanizması diğerinin çalışmasını tamamlıyacak şekilde gelişmiştir.
- BiyoAvcının ergin ve larvaları (A) unlubitin yumurtalarını ve küçük larva dönemlerini doğrudan tüketirken, BiyoArı 3. dönem larva ve yeni ergin olmuş dişi unlubitleri parazitler (B).
-
- Biyolojik mücadele uygulanacak bahçede insektisit (geniş etkili ve/veya böcek büyüme regülatörleri) kullanılmamış olmalıdır.
- Eğer kullanılmış ise bahçede en son kullanılan insektisit ile 30 gün (4 hafta), böcek büyüme regülatörü ile 45 gün (6 hafta) sürenin geçmiş olmasıgerekir.
- Biyolojik mücadele için salım yapıldıktan sonra da söz konusu ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Bu ilaçların kullanılması biyolojik mücadelenin başarısını olumsuz etkiler.